Biografie

Walt van Hulst (1972)

Ik zie de fotografie meer als een afspiegeling van de werkelijkheid dan als mijn interpretatie ervan. Wat je ziet is wat je krijgt. Je kunt een onderwerp niet mooier maken dan het is, maar je kunt er wel op meerdere manieren naar kijken. Door iets vanuit een andere hoek te bekijken, kan het ineens een heel ander beeld geven. Dat maakt het weer interessant om vast te leggen.

Als ik fotografeer, kijk ik meestal eerst naar het onderwerp zelf. Ik bestudeer het nauwkeurig en meestal zie ik bepaalde vormen die anderen niet zien, omdat men veelal niet de tijd neemt om goed naar iets te kijken. De meeste mensen kijken er wel naar, maar zien het niet echt. Door er wat langer de tijd voor te nemen, kom je meestal tot de mooiste plaatjes. Ik neem dan ook alle tijd om te fotograferen. Ik gebruik het liefst een oude camera waarbij alles met de hand ingesteld moet worden. Daardoor mis ik wel eens mooie dingen omdat zij bewegen, maar soms heb ik geluk en krijg ik ook de bewegende dingen mooi op de foto. Meestal bewegen mijn onderwerpen niet, omdat ik veelal de architectuur van steden fotografeer of gewoon mooie landschappen in de vrije natuur.

Ik werk met een 35mm panorama camera en een middenformaat camera, zonder gebruik van filters en speciale lenzen. Ik wil het beeld zo origineel mogelijk houden en eigenlijk gebruik ik alleen maar mijn eigen manier van kijken naar bepaalde onderwerpen. Wel heb ik twee magazijnen bij me, één met een zwart-wit film en één met een kleurenfilm, omdat sommige dingen beter over komen in het zwart-wit en weer andere in kleur. Ik maak nog geen gebruik van digitale fotografie omdat volgens mij de kwaliteit en de echtheid van de foto daarmee verdwijnen. Mijn foto's zijn nog echte foto's die van een negatief afkomen en niet zijn bewerkt met de computer.

Ik fotografeer over de hele wereld en geef mijn foto's daarom een Engelse titel. Soms weet Ik van te voren wat ik wil gaan fotograferen, dan ga ik dat opzoeken. Maar vaak loop ik gewoon door een stad of door de natuur en kom ik de onderwerpen vanzelf tegen. Ik hoef nooit lang te zoeken, want overal waar je kijkt is wel iets moois te ontdekken. Als je er maar de tijd voor neemt om het te zien.